Štrajk má vysokú účasť, učitelia chcú lepšie financovanie školstva

13.09.2012 Trebišov

Trebišov 13. septembra (TASR) – Výzva školských odborárov na celoslovenský štrajk našla pozitívny ohlas u učiteľov v okrese Trebišov, k štrajku sa pripojilo zhruba 90 percent pracovníkov základných a materských škôl. "Všetky školy, ktoré sú odborovo plne organizované, štrajkujú, minimálna hranica účasti je tých 80-85 percent, sú školy, kde je účasť 100-percentná," uviedla pre TASR predsedníčka okresnej rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Eva Kmecová.

"Dávame o sebe vedieť, že existujeme. Chceme meniť históriu odborov a chceme lepšie financovanie školstva, než bolo doposiaľ," konštatovala odborárka, ktorá pracuje v školstve od roku 1986.

Počty štrajkujúcich učiteľov sa oproti pôvodne nahláseným číslam zvýšili. Do štrajku sa podľa Kmecovej zapojili v Trebišove všetky základné a materské školy okrem základnej školy Ivana Kraska, v Sečovciach všetky školy. "Štrajk hlásia v Čiernej nad Tisou obidve základné školy, v Kráľovskom Chlmci obe základné a materské školy, v Strede nad Bodrogom obidve školy, štrajkujú školy v Parchovanoch, Michaľanoch, Čerhove, Borši a ďalších obciach," opísala.

Kmecová pripomenula, že vlani sa slovenskí učitelia zúčastnili na manifestácii. "Učitelia konečne zdvihli hlavy a postavili sa nielen za svoje práva, ale aj za práva detí. Deťom chýbajú učebnice, učiteľ, keď chce učiť, musí sa postarať o to, o čo by sa mal postarať štát," konštatovala.
 

Vyberte región